Escapisme

Neifion Llyn

Taustaa

Kasvattaja: Tämän varsan rinnalla kesän muut ponilapset näyttävät vähän varjossa kasvaneilta. Kahden yleisponin jälkikasvusta enteilisin monipuolista ratsua ja vaikka vähän isommallekin tädille, luonteen herkkyyttä tosin saattaa olla vähän turhankin paljon.

Escapismessa on tasaisin väliajoin pari welshiä. Näin on ollut alusta asti - tiesitkö, että kolme ensimmäistä kasvattiani yli kymmenen vuotta sitten olivat welsh sektion B poneja? Escapisme itsessään brändättiin pari vuotta myöhemmin, mutta welshejä syntyi myös silloisen Escapis-liitteen alle. Sittemmin welshien kasvatus jäi, vaikka yksittäisiä poneja olikin. Welsh part bred -tamma Pink tuli talliin 2019, ja päivä päivältä enemmän aloin kiinnostua taas welsh-kasvatuksesta, erityisesti sporttisemmasta welsh part bredistä.

Törmättyäni kuvankauniiseen Llyniin loppukesästä 2021, en kauaa harkinnut kun jo kirjoitin kasvattajalle ostotarjousta. Puhdas welsh cob liikkui laadukkaasti, sillä oli isot merkit ja yksi herasilmä. Tamma oli yli ponimittojen korkea, mikä oli wpb-jalostusta ajatellen vain hyvä asia, meillä kun se todennäköisesti tulisi saamaan sulhoikseen puoli- ja täysiverisiä oreja ponien lisäksi. Kasvavalle Ninnille Llyn olisi myös oikein sopiva silta poneista hevosten ratsastamiseen. Tässä oli aineksia vaikka mihin!

Luonne

Llynin touhua katsoessa sitä ei tiedä, pitäisikö itkeä vaiko nauraa. Tässä on nyt se omaa varjoaan, pieruaan, väärään paikkaan jätettyä sekä ehdottoman uhkaavaa kottikärryä, tuulessa lepattavia lippusiimoja sekä vähän kaikkea muutakin säpsyvä tapaus. Tamma nimenomaan säpsyy, vähän kuin rajusta hikasta kärsivä ihminen. Ei sivuloikkia, ei silmänvalkuaisten vilkuttelua, ei paniikkiuukkareita. Selkeitä, kaiken muun tekemisen keskeyttäviä säpsähdyksiä, joiden jälkeen poni jatkaa tekemistään (syöminen, tarhakaverin rapsuttelu, harjoitusravi, mitä milläkin kertaa) kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Aika leppoisahan tämä noin muuten on, joka mummon ja siskonpojan harjailtavaksi sopiva lauhkea söpöläinen. Paikoillaan seisominen on helppoa, aivotonta työtä, mikä sopii Llynille loistavasti (ei sillä, että se olisi tyhmä, tamma vain osaa nautiskella pienistäkin asioista). Parhaina päivinä poni ihan torkkuu säpsähtäen hereille, kun sitä pyydetään nostamaan kavionsa tai avaamaan suunsa kuolaimia varten. Yleensä kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat sen suuremmitta säpsyilyittä, mutta välillä kengän takomisestä syntyvä ääni tai jokin muu tammalle hyvinkin tuttu ääni aiheuttaa säpsähtelyä. Kaikesta on selvitty, juttelu sekä rapsutukset kantavat pitkälle, eikä tämän kanssa ole tarvittu sen enempää huulipuristinta kuin rauhoittaviakaan.

Hyppääjäksi Llynistä ei ole ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että se on siinä kammottavan huono. Estesilmä puuttuu kokonaan, hyppytekniikka on kaikella rakkaudella sanottuna silkkaa räpiköimistä eikä se kapasiteettikaan kyllä ole sen arvoinen, että räpiköimistä kannattaisi yrittääkään parantaa. Puomijumppa sekä kavaletit sujuvat, jo kolmen esteen innari tai vähänkään kavalettia isompi yksittäiseste on Llynille melkoinen koettelemus. Sellainen pari säpsyä, epämääräinen eriparinen hypyn yritys ja menoksi. Yritystä löytyy, osaamista ei, joten se hyppääminen kannattaa ihan oikeasti vaihtaa vaikka maasta käsin treenaamiseen.

Kouluratsastuksessa tamma sen sijaan pärjää. Sillä on sievät (ja nimenomaan sievät, ei näyttävät) liikkeet, hyvätahtinen ravi sekä kaunis ryhti, vankkaa osaamista helpoissa luokissa. Yksikään koululiike ei näytä samanlaiselta räpiköinniltä kuin mitä esteiden ylitysten yritykset, vaan Llyn leijailee pohkeenväistöstä toiseen, keskiravista vastalaukkaan ja niin edelleen helpon ja harmonisen näköisesti, myös vähän osaamattomamman ratsastajan kanssa. Sopivasti herkkyyttä ja eteenpäinpyrkimystä, muttei yhtään sitä nokkiinsa ottavaa herkkyyttä; tamma sopii kaikille aloittelijoista lähtien. Erityisen mielellään Llyn ahertaa erilaisten kiemuraurien sekä (puoli)volttien kanssa, suorat linjat on selkeästi niin nähty! Välillä treeniin tulee säpsähdysten mittaisia taukoja, jotka tietenkin vaikuttavat valmentajalta tulevaan palautteeseen sekä vielä enemmän koulutuomareitten pisteisiin. Vaan minkäs sille mahtaa, Llyn on tämmöistä säpsyvää sorttia, vaikka miten on tutkittu maailmaa ja siedätetty sitä kaikkeen mahdolliseen. Meillä on kuviakin, miten Llyn on loimitettu pressulla, tamma seisoo täysin rentona ja tyynenä, ja siltikin joskus pressun kahina on liikaa.

© Susiraja, kiitos!

Sukutaulu

Llynillä on 1 polvi sukua virtuaalimaailmassa.

i. Cedewain Llandanwg
wD, 148cm, prt
ii. Kilgwrrwg Sion Talbot
146cm, mrn
ii. Mercher Siencyn
146cm, trn
iie. Penvro Cassidy
142cm, m
ie. Gellifor Wynn
144cm, rnvkk
iei. Profit Caio Rhymney
148cm, rnvkk
iee. Llandovery Bridge Huzzy
140cm, tprt
e. Myneth Lynn Bithell
wD, 144cm, rt
SCh-RD, N-AR
ei. Sayres Warlach Dellis
wD, 149cm, trt
eii. Dawe Amren
eie. Withers Morthwyl
ee. Myneth Gwilt Winch
wD, 143cm, trn
ei. Tudweiliog Syvwlch
ee. Heulwens Aberbargoed Millie

Jälkeläiset

Llyn ottaa tulevaisuudessa vastaan 1-polvisia, koulupainotteisia oreja, jotka soveltuvat welsh- ja ratsuponijalostukseen.

SyntynytRotuSkpNimiIsäOmistaja

Kilpailut

Llyn kilpailee kouluratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa.