Routaruusu

Muistovärssy

Virallinen nimiMuistovärssyRekisterinumeroVH19-018-0691
RotuSuomenhevonen PainotusKouluratsastus
Skp & säkäTamma, 161cm KoulutustasoHelppo A, 110cm
VäriRautias KasvattajaEllen Koskisalo
Syntynyt11.04.2010 - 9v OmistajaCrimis (VRL-10480)

Luonne

Muistovärssy eli Missi on perinteinen suomalainen nainen. Tamma on luonteeltaan hieman erakko ja varsinkin toisiinaan erittäin kipakka. Pohjimmiltaan Missi on silti erittäin rehellinen sekä ihmisiä kunnioittava hevonen, joka osaa yhtä ja toista.

Hoidettaessa Missi on rauhallinen ja omiin oloihinsa vetäytyvä. Se saattaa seistä tuntikausia hoidettavana, mutta ei juuri koskaan innostu ottamaan osaa tilanteeseen. Ei se liiemmin pure tai näyki, mutta ei myöskään piittaa liian innokkaista hoitajista. Lisäksi lapset eivät kuulu tamman suosikeihin, vaikka se yleensä sietääkin hyvin häiriötä. Missin kanssa voi huoletta touhuta ja tamma käyttäytyy hyvin. Jokseenkin lasten kanssa kannattaa olla aikuinen mukana, koska Missi osaa halutessaan olla hieman häijy. Tamma osoittaa harvoin mitään radikaaleja tuntemuksia, olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia. Toisinaan tutuille ihmisille Missi osoittaa tuttuvallisuutensa ja ottaa vastaan rapsutuksia. Sen sijaan häiritsevät, lähentelevät tuntemattomat saattavat saada tamman rauhallisuuden järkkymään ja hampaan jäljet käsivarteen.

Varustaessa Missi on kiltti. Sitä ei hetkauta satula tai satulavyö ja suitsetkin saa tammalle helposti pujotettua. Taluttaessakin tamma kulkee kiltisti vierellä eikä lähde puskiin haahuilemaan. Myöskään äänet ja uudet asiat eivät sen mielenrauhaa järkytä - elleivät ne ole liian lähelle tunkevia, halailevia ventovieraita. Eläinlääkärit ja kengittäjätkin tamma vastaanottaa hyvin, jos vain muistaa olla vieraskorea.

Ratsuna Missi on rehellinen, kunnioittava sekä parhaansa yrittävä. Sillä on erityisen hyvä työmoraali, mutta se myös toisaalta olettaa, että ratsastajakin on mukana menossa. Missi ei nimittäin tee mitään yksin tai anna liikkeitään ilmaiseksi. Se osaa yhtä ja toista, mutta vaatii selkeät avut, napakan kuskin ja yhteistyön sujuvuutta. Missi kuitenkin toimii myös pienemmillä ratsuna, sillä se omistaa rautaisat hermot metelin, uusien asioiden ja epävakaan ratsastuksen suhteen - jokseenkin se ei tee mitään, jos ratsastaja ei osaa pyytää.

Kouluratsuna Missi on lennokasliikkeinen ja näyttävä. Parhaimmillaan se on osaavan ratsastajan kanssa, joka hallitsee istuntansa ja osaa ratsastaa niin ikään ajatuksella. Missi on herkkäratsu oikein ratsastettuna ja yrittää miellyttää mahdollisimman paljon. Se tekee töitä mielellään, tarjoten pyydettäessä niin kootut kuin lisätyt askellajit, unohtamatta sulku- ja avotaivutuksia. Askellajit ovat mukavat istua ja näyttävätkin hyvältä. Missi osaa myös kulkea ihan nätisti kokemattomienkin kanssa, vaikka ei kulje peräänannossa ilman tasapainoista istuntaa. Se on täydellinen opetushevonen rauhalliseen istuntaan ja oikeanlaisiin apuihin. Rautaisat hermot ja rehellinen asenne takaavat sen, ettei Missi mene aidan matalimmasta kohdasta.

Esteratsuna Missi on hieman menevämpi. Se on kuitenkin rohkea ja rehellinen, eikä kyttää tai kiellä helposti. Innostuksen pukkeja saattaa lentää ja kokemattomampaa voi vauhti kauhistuttaa. Tamma kuitenkin pysyy hallinnassa oikeanlaisella ratsastuksella. Missi hyppää helposti, oikeasta kohdasta ja itsenäisesti. Ratsastaja ei kuitenkaan saa vain matkustella, koska Missi ei suostu siihen. Viimeistään esteen ohituksessa kannattaa havahtua nykyhetkeen.

Maastoratsuna Missi on varmajalkainen sekä luotettava. Se ei kyttäile tai pelästy turhia, eikä liiemmin välitä turhanpäiväisyyksistä. Porukalla tamma on hieman äkäinen ja saattaa takanaolijoita potkia. Sen sijaan yksin tamma kulkee myönteisellä asenteella ja toteuttaa ratsastajansa pyynnöt mukisematta. Kokemattomatkin voivat Missin kanssa maastoilla huoletta. Maastoesteillä sen sijaan tamma osaa olla varsin kipakka - se saattaa heitellä peräänsä vähän milloin sattuu. Missistä löytyy kyllä taitoa ja se osaa mennä hyvinkin näppärästi maastoradat, mutta toisinaan aikaa menee turhan paljon ylimääräisen energian kulutukseen. Taitavalla ratsastajalla, joka pitää piuhat käsissään, Missi hyppää upeasti myös maastoesteet.

Luonteen kirjoitti ex-omistaja Bella

Sukutaulu

Missillä ei ole sukua virtuaalimaailmassa.

i. Jäähyväiskirje ii. Unohdettu iii. Rajantakainen Kaipuu
iie. Pimeyden Kutsu
ie. Uranuurtaja iei. Musta Lammas
iee. Taistelija
e. Ikiuni ei. Hiljainen Ikävä eii. Vaiettu Pelko
eie. Vaikerrus
ee. Sininen Liekki eei. Pelkotila
eee. Viimeiset Sanat

Jälkeläiset

Missi ottaa harkiten vastaan tuontisukuisia suomenhevosoreja.

SyntynytSkpNimiIsäOmistaja
10.11.2019oriMyrskynhurmaMyrskyhyrräRoutaruusu

Kilpailukalenteri

Missi on kilpaillut kouluratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa.


Ominaisuuspisteet

KRJ vaikeustasolla 51803.11 p
Kuuliaisuus ja luonne902.06 p.
Tahti ja irtonaisuus901.05 p.

Villit kilpailut - 9 starttia, joista 3 sijoitusta

PvmPaikkaLajiTasoSijoitus
31.07.2019AdinaKouluratsastusHelppo A3/3
31.07.2019AdinaEsteratsastus100cm11/13
31.07.2019AdinaMaastoesteratsastus100cm8/8
31.07.2019AdinaVilli-Cup KouluHelppo C1/7
31.07.2019AdinaVilli-Cup KouluHelppo B6/11
31.07.2019AdinaVilli-Cup KouluHelppo A2/8
31.07.2019AdinaVilli-Cup Este80cm7/7
31.07.2019AdinaVilli-Cup Este90cm5/5
31.07.2019AdinaVilli-Cup Este100cm1/6

Näyttelyt

PvmJaosPaikkaTulosTuomari
25.07.2021NJKurjenpesäLissu T.BIS33, MVA-SERT
28.12.2019NJHiivurin SuomenhevosetalaerairtoSERT
04.12.2019NJHornanhoviSorelirtoSERT
23.08.2019NJHiivurin SuomenhevosetJannicairtoSERT

Päiväkirja

10.11.2019 Vauva!, kirjoitti omistaja

Samana päivänä kun Muistovärssy muutti Routaruusuun, löysin tammalle täydellisesti sopivan orin, kakkosella kantakirjatun Myrskyhyrrän. Villahaan hevoset eivät olleet tähän asti olleet jalostuskäytössä ulkopuolisille, joten tilaisuuteen piti tarttua aikailematta. Niinpä kisauraansa villeissä kilpailuissa aloittanut Missi saatettiin piakkoin tiineeksi.

Ja niin Missi varsoi orivarsan, josta kasvoi jopa isäänsä komeampi ja huomattavasti kookkaampi tummanrautias. Myrskynhurmaksi nimetty ori jäi kotiin opettelemaan ratsun elämää.

01.08.2019 Läpiratsastusta, kirjoitti ex-omistaja Bella

Ohjat vasempaan käteen, satulasta kiinni, jalka jalustimeen ja ratsaille. Istahdin varovasti koulusatulaan ja pujotin toisenkin jalustimen päkiälleni. Silitin kädelläni Missin kaulaa ja otin ohjistä molemmin käsin. Jätin ohjat lähes koko pituudelle pyytäen tammaa siirtymään kävelemään uralle. Kiristin satulavyötä Missin kävellessä, antaen tammani venyttää kaulaansa. Totuttauduin sen pitkiin, joustaviin askeliin, kuunnellen samalla vaimeaa kuminaa kentän hiekkapohjaa vasten. Pari kierrosta vierähti nopeasti ohi ja varovasti aloin keräämään ohjaa käsiini. Otin hyvän tuntuman ja istuin rennosti, syvällä satulassa. Jalkani olivat oikeassa linjassa lonkkani kanssa ja kantapääni painuivat alas. Missi hakeutui kuolaimelle, kaartaen kaulansa ja alkaen työskentelemään koko kropallaan. Kehuin tammaani ääneen ja ratsastin käynnissä voltteja sekä pysähdyksiä. Pidäte, seis, odotus ja pehmeä liikkeellelähtö. Pyöreä voltti, askeleen lyhennys ja palaaminen.

Käyntityöskentelystä siirryin raviin. Kevensin matalasti, työstäen Missiä erityisesti keskiravissa. Tein suuret pääty-ympyrät ratsastaen Missiä mahdollisimman paljon istunnalla sekä ulkoavuilla. Tamma pureskeli kuolaintaan ja valutti suustaan vaahtoa ryntäilleen. Keskityin omassa istunnassani tasapainoisuuteen, tarkkoihin sekä täsmällisiin apuihin. Ratsu allani vastasi halukkaasti eteenpäin pyydettäessä, mutta myös kokosi itsensä hyvin niin pyytäessäni. Ratsastin kulmasta kokorataleikkaalla suunnanvaihdoksen ja jatkoin tasaisesti, vaihtaen vain kevynnykseni istumalla kahden askeleen ajan satulassa. Missi korskui hieman ja yritti hieman liikkua liiankin reippaasti. Keskitin ratsuni ajatukset kuitenkin puolipidätteillä kokoamiseen. Tein muutaman ympyrän hallitusti, jatkaen sen jälkeen harjoitusravissa. Tamma allani vastasi jokaiseen apuuni täsmällisesti ja teki pyytämäni lisäykset sekä lyhennykset kuin ajatuksella.

Päätin ottaa hieman laukkaa ja aloitin yksinkertaisesti pääty-ympyrällä. Tein napakan puolipidätteen, annoin laukkapohkeen ja myötäilin tammaa laukannostossa. Annoin Missin kulkea reipasta, suurta laukkaa ja keskityin istumaan sekä myötäämään. Parin ympyrän jälkeen kokosin tammaa lyhyemmäksi, vaadin korkeaa, hidasta sekä pyörivää laukkaa. Hieman korskahtaen Missi toteutti pyyntöni eikä epäröinyt myöskään pidentää laukkaa pyytäessäni. Tein ratapoikkisuuntaaleikkaalla suunnanvaihdoksen ja vaihdoin laukan. Missi vastasi apuihini tarkasti ja yritti parhaansa. Koottulaukka, lisätty laukka, kiitos ja pitkät ohjat. Annoin tamman rentojen käyntiaskelien keinuttaa itseäni. Missi pärskähteli tyytyväisenä ja kääntyi käskystäni kaartoon. Tiputtauduin jaloilleni taputtaen tammaa. Innokas siskontyttöni kiipesi vuorostaan ratsun selkään ja jäin silmäilemään heidän työskentelyään.