Routaruusu

Juoruhaaska

rakenne
NimiJuoruhaaskaRekisterinumeroVH17-018-0230
RotuSuomenhevonen PainotusKouluratsastus
Skp & säkäTamma, 150cm KoulutustasoVativa B
VäriRautias TuojaAlaska (VRL-06525)
Syntynyt 29.01.2016 OmistajaCrimis (VRL-10480) /
Routaruusu

Kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonne

Jurri kyllä näyttää sporttiselta, mutta muuten se onkin sitten sohvaperuna. "Onko pakko jos ei jaksa?" tuntuu olevan tamman perusilme ja -asenne. Ainakaan sillä ei ole kiire mihinkään ja siksi talutus ja hoitotoimenpiteet eivät tuota ongelmia, vaikka tekisi kaiken pidemmän kaavan kautta. Mutta auta armias, kun pääset selkään. Jurria ei vain kiinnosta. Tamma välttelee työntekoa minkä ehtii eikä todellakaan anna mitään ilmaiseksi. Alkuun hevonen on hirveän tahmea pohkeelle, ja raippa onkin ehdottomasti oltava mukana alkuverryttelyistä asti. Huolellinen lämmittely on paikallaan, jos aikoo saada hevosen moottorin hyrräämään edes ykkösvaihteelle. Ja siltikin jokainen askel tulee ratsastaa, tai Jurri lössähtää muodottomaksi, löysäksi kasaksi.

Mutta kyllä Jurri sitten myös palkitsee, kun sitä ratsastaa hyvin. Raudikosta löytyy liikettä; se kokoaa ja lisää kauniisti kun oikeita nappeja painelee. Jos neidin työmotivaation vain saa kaivettua esiin, on se oikein näppärä Vaativa B -tason kouluratsu. Avot, sulut, laukanvaihdot, kaikki menee kun yhteinen sävel ratsastajan kanssa on vireessä.

Jos haluaa lähteä rentoon hömppäilymaastoon, Jurri on oiva valinta. Sitä nimittäin ei kiinnosta myöskään säikkyä, ryöstää tai tehdä mitään muutakaan turhaa ja typerää. Tamman kanssa voi kävellä vaikka pitkin ohjin ja silmät kiinni - Jurria ei haittaa löntystellä kahta tuntia metsäpolkuja.

Sukutaulu

Jurrilla ei ole sukua virtuaalimaailmassa.

i. Supersankari
sh, rt, 155cm
ii. Jellonakunkku
sh, rt, 162cm
iii. evm
iie. evm
ie. Orjanruusu
sph, vrn, 147cm
iei. evm
iee. evm
e. Juorukello
sh, rt sw, 159cm
ei. Juorut Liikkuu
sh, rt sw, 160cm
eii. evm
eie. evm
ee. Lempo
sh, rtkm, 156cm
eei. evm
eee. evm

i. Supersankari oli aika nössykkä ja epämaskuliininen hevonen oriksi. Se ei tehnyt suurta numeroa olemassaolostaan, jonka ansiosta raudikko sopi varsin mainiosti isäntänsä lapsen ratsuksi. Suunnilleen 155 senttimetriä korkea Supersankari toimi turvallisen opetusmestarin lisäksi kilpahevosena. Ori oli juuri sopivan kärsivällinen kouluradoille, kun taas estepuolelle sen kapasiteetti ei riittänyt sitten lainkaan. Supersankari astui pari tammaa, mutta sillä ei ollut kovinkaan pitkää meriittilistaa, jonka vuoksi ori ei ollut kovinkaan haluttu jalostusori.

ii. Jellonakunkku oli varsana vähän kömpelöhkö ja kenelläkään ei ollut suuria odotuksia orin suhteen - sen suku koostui lähinnä laitumella lihoavista suomipulliaisista, jotka olivat turvallisia maastohevosia, mutta eivät toimineet kilparadoilla kovinkaan hyvin. Tämä rautias, 162 senttinen ori päätti kuitenkin yllättää jokaisen kasvamalla hyväluontoiseksi ja rauhalliseksi, mutta kuitenkin teräväksi hevoseksi, joka jopa niitti sijoituksia kouluratsastuskilpailuista. Jellonakunkun kolho, roteva rakenne ei kuitenkaan muuttunut miksikään vuosien aikana, joten se ei juurikaan menestynyt näyttelykehässä.

ie. Orjanruusu oli 147 senttimetriä korkea vaaleanruunikko pikkutamma, joka kantakirjattiin heti kolmen vuoden iässä upeasti KTK-I -palkinnolla, P-suunnalle. Suokki periytti monille jälkeläisilleen muikeat liikkeet sekä kiitettävän rakenteen, mutta sen luonne oli vähän hajuton ja mauton. Orjanruusu tuntui aina käpertyvän omaan koloonsa kilpailutilanteissa, jonka vuoksi se ei oikein tahtonut menestyä. Tamman omistajat kuitenkin rakastivat myöhemmin siitosponiksi siirtynyttä suokkia niin kovin, etteivät he olleet moksiskaan siitä, että huippusuvusta tuleva Orjanruusu ei ollutkaan syntynyt kilparatsuksi.

e. Juorukello oli suoraan sanottuna täydellinen hevonen harvinaista suomenkirjavaa väritystä myöten. Tammaa käytettiin lähinnä kilpahevosena, mutta kasvattajana kuuluisan Esa Lindénin nouseva tähti sai myös parit varsat. Juorukello haluttiin kuitenkin pitää melko uniikkina nimenä hevosten sukutauluissa. Kirjava, 159 senttimetriä korkea tamma kilpaili sekä koulu -että esteratsastuksen parissa naapurin taitavan ratsastajatytön kanssa, jonka ratsastamana Juorukello nappasi sijoituksen jopa suokkien SM-pippaloista.

ee. Lempo oli nätti ratsusukuinen suokki, joka kasvoi suuressa siittolassa, mutta joutui kiertoon, kun paljastui tamman sairastavan harvinaista hermosairautta. Rautiaankimo pystyi kuitenkin elämään lähes normaalia hevosen elämää, se ei vain kestänyt rankkaa kisakäyttöä. Lempo omisti kuitenkin ihailtavan hyvän rakenteen, joten sitä käytettiin pysyvän kodin löydyttyä ahkerasti näyttelyissä. Tamma kantakirjattiin KTK-III -palkinnolla kärsimättömän luonteen pyöriessä kuin väkkyrä näyttelykehässä.

ei. Juorut Liikkuu oli suomenkirjava komistus. Herra tiesi olevansa ihailtavan värinen, huippusukuinen kenttäratsu, joka kantakirjattiin ykköspalkinnolla. Juorut Liikkuu haalikin menestystä niin näyttelyistä kuin kisoistakin, jonka ansiosta sitä tahdottiin kovasti käyttää jalostukseen - ori oli kuitenkin tarjolla vain rajoitetusti, sillä siitä ei tahdottu sitä ärsyttävää hevosta, jonka vuoksi monen ratsun ostaminen jää, kun suku johtaa aina siihen samaan, tuttuun hevoseen.

Sukuselvityksen kirjoitti SV, kiitos!

Jälkeläiset

Jurri ottaa harkitusti vastaan tuontisukuisia suomenhevosoreja.

13.06.2016sh-t. Ruudin Tervapääskyi. Tervatöyhtöom. Tuulia T. (VRL-00084)

Kilpailukalenteri

Jurri on kilpaillut kouluratsastastuksessa sekä perinteisissä että porrastetuissa kilpailuissa.


KRJ Kouluratsastus - 12 sijoitusta

PvmPaikkaTasoSijoitus
22.02.2017Vaaranmaan SuomenhevosetVaativa B5/48
17.02.2017Vaaranmaan SuomenhevosetVaativa B4/48
28.01.2017FiktioVaativa B1/40
25.01.2017FiktioVaativa B1/40
23.01.2017FiktioVaativa B2/40
21.01.2017FiktioVaativa B4/40
10.01.2017TuulenpesäVaativa B5/30
05.01.2017TuulenpesäVaativa B4/30
04.01.2017TuulenpesäVaativa B4/30
03.01.2017TuulenpesäVaativa B4/30
02.01.2017TuulenpesäVaativa B2/30
01.01.2017TuulenpesäVaativa B2/30

Ominaisuuspisteet

KRJ vaikeustasolla 62456.5 p.
Kuuliaisuus ja luonne1136.43 p.
Tahti ja irtonaisuus1320.07 p.

VSR CUP - 1 sijoitus

PvmPaikkaLajiTasoSijoitus
30.11.2017SusirajaKouluHelppo A3/80

Näyttelyt

PvmJaosPaikkaTulosTuomari
30.04.2018VSRSuomenhevosten rotunäyttelyII-palk.dookie
07.07.2018VSNRistikallioRCHreibili
23.05.2018VSNKalman SuomenratsutRCHdookie
30.05.2018VSNDuán StableRCHtaffel
27.02.2018NJTuulenpesän KartanoirtoSERTLissu T.

Päiväkirja

18.07.2018 Kouluvalmennus Ristikalliossa, valmensi reibili

Viimeinen valmennettava ratsukko oli Crimis ja rautias tammansa Juoruhaaska eli Jurri.. Siis Jurri.. oikeasti.. Naureskelin nimeä hetken päässäni ja melkein jo unohdin miksi ratsukko oli Ristikallioon saapunut.. Aivan, joo, se valmennus.
Täytyy kyllä sanoa, ettei Jurrin ulkonäkö antanut ensisilmäyksellä ymmärtää, että se voisi suorittaa vaativan tason koululiikkeitä, mutta esimerkiksi ensimmäiseksi tehtäväksi annetut avo- ja sulkutaivutukset eivät tuottaneet ratsukolle mitään ongelmia. Jurri kyllä liikkui hieman haluttomasti, joten kävin tyrkkäämässä Crimikselle raipan käteen ja kehotin käyttämään sitä merkkinä siitä, ettei täällä laiskotella. Jo pelkän raipan läsnäolo sai tammaan liikettä ihan eri tavalla, eikä se enää näyttänyt - yhtään ketään väheksymättä - ratsastuskoulun tuntsarilta vaan aidolta kilpahevoselta. Nyt se liikkui kevyesti, reippaasti ja kantoi itsensä sekä ratsastajansa hyvin.
Teetätin ratsukolla paljon laukanvaihtoja sekä pohkeenväistöjä molempiin suuntiin. Ainoat ongelmakohdat tuntui olevan se, että Crimiksen kädet tuntuivat nousevan ajoittain turhan ylös ja tamma protestoi sitä. Kehotin napakasti Crimistä huolehtiman myös käsiensä paikoista, ja loppua kohden ratsukon työskentely vain parani. Laukanvaihdot sujuivat oikein näppärästi, eikä pohkeenväistöissäkään moitittavaa ollut, vaan tamma väisti hienosti, joskin oli selkeästi heikompi vasempaan suuntaan ja kehotin tulevaisuudessa Crimistä kiinnittämään huomiota siihen ja sen treenaamiseen. Valmennuksen loppuun otettiin vielä siirtymisiä ja kokoamisia jokaisessa askellajissa. Tamma toimi hienosti ja Crimiskin säteili tyytyväisyyttään. Aikamme alkoi olla loppu, joten kerroin Crimikselle että loppyverryttelyt voisi halutessaan suorittaa itsenäisesti tällä kentällä tai maastossa kävellen.