Routaruusu

Vuornan Hukansydän

KTK-III, KRJ-I, SLA-I

Tämä on virtuaalihevonen. Kuvat © Cherie (CC BY 2.0)

Virallinen nimiVuornan HukansydänRekisterinumeroVH18-018-0477
RotuSuomenpienhevonen PainotusKouluratsastus
Skp & säkäTamma, 140cm KoulutustasoHelppo A
VäriKulomusta KasvattajaVuorna
Syntynyt26.11.2017 - 14v OmistajaCrimis (VRL-10480)

Suomenhevosvarsojen arviointi 03/18 pistein 8 + 10 + 15 = 33p. - SV-I

Suomenhevoskantakirja 08/18 pienhevossuunnalle pistein 16 + 16 + 16 + 16 = 64p. - KTK-III

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 02/19 pistein 6,5 + 40 + 20 + 20 + 12,5 = 99p. KRJ-II

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 12/20 pistein 6.5 + 40 + 25 + 20 + 12,5 = 104p. KRJ-I

Suomenhevosten laatuarvostelu 12/20 pistein 10 + 20 + 25 + 23 + 12 = 90p. - SLA-I

Taustaa & luonne

Kasvattaja: Kyseinen yhdistelmä on ollut jo pitkään mielessä mutta toteutumista on saatu vanhempien kisauran vuoksi odotella. Pienhevosmittoihin jäävä ihana pörröpää joka nauttii saamastaan huomiosta. Herkutkin sujahtavat suuhun hetkessä! Isä kilpailee koulussa, esteillä ja valjakossa, emän kanssa on valjakkokisojen lisäksi valloitettu koulukentät.

Sylvi on pieni ja pörröinen; juuri sellainen lasten lellikki, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Eipä sitä mitään muuta olisi voinut odottaakaan, kun Sylvin molemmat vanhemmatkin ovat sellaisia haliponeja. Pieni mustamme nauttii aina saamastaan huomiosta ja onkin aina tunkemassa päätään hoitajan syliin. Ahneena ponina tamma myös kaivelee taskuja herkkujen toivossa. Hellyydenosoituksia saadessaan Sylvi nuokkuu silmät puoliummessa, eikä sillä muutenkaan ole ikinä kiire mihinkään. Paitsi ehkä vihreän perään. Hellä nykäisy riimunnarusta riittää muistuttamaan Sylviä taluttajan läsnäolosta.

Sylvin kanssa onnistuu kaikki toimenpiteet ilman ylimääräistä sähläystä. Tavallisten hoitotoimenpiteiden lisäksi raspaukset, kengitykset ja eläinlääkärikäynnit eivät Sylvin elämää hetkauta. Myös koppiin tamma on todella mutkaton saada, etenkin jos siellä odottaa makoisa verkko täynnä heinää. Tamma on aivan naurettavan helppo käsitellä. Loistava valinta alokkaille siis.

Helppo A -tasolle koulutettu tamma on näppärä peli sileälle, kunhan sen saa heräämään alkukoomastaan. Sylvi on usein nimittäin tahmea avuille ensimmäiset minuutit, mutta reippaalla alkuverryttelyllä sen saa heräämään työmoodiin. Usein tehdäänkin alussa paljon siirtymisiä ja pysähdyksiä. Jos Sylviä ei vaadi tekemään mitään, se kyllä löntystelee uraa pitkin vaikka maailman tappiin. Toisaalta, selkään voi huoletta heittää taaperot ja aloittelijat. Osaava ratsastaja saa Sylvin sisäisen kilpaponin näkyviin. Ei se mikään liitokavio ole, ei erityisen näyttävä tai poikkeuksellinen, mutta ihan kelpo. Tasaisen varma suorittaja omalla tasollaan.

Sukutaulu

Sylvillä on 1 polvi sukua virtuaalimaailmassa.

i. Hukanpoika
sph, m, 138cm
KTK-III, KRJ-I, VVJ-II, SLA-I
ii. Kortteen Hukka
sph, rn, 142cm
iii. Hekuma
sph, prt, 142cm
iie. Puhveli
sph, trn, 139cm
ie. Koivumäen Titityy
sph, rn, 136cm
iei. Koivumäen Tartaani
sph, rn, 146cm
iee. Koivumäen Uni
sh, rt, 141cm
e. Vohvelisydän
sph, prt, 137cm
Ch, KTK-II, KRJ-I, VVJ-I, SLA-I
ei. Pelimanni
sph, rn, 143cm
eii. Tuoresmäen Pepe
sh, prtn, 152cm
eie. Mimosa
sph, rn, 140cm
ee. Riimisydän
sph, prt, 143cm
eei. Hektori
sph, prt, 139cm
eee. Rusinariimi
sph, rt, 133cm

Jälkeläiset

Sylvi ottaa harkitusti vastaan 1-polvisia, koulupainotteisia suomenhevosoreja.

SyntynytSkpNimiIsäOmistaja
18.09.2021tamma Routaruusun Tuutuhukka Vuornan Tuutunen VRL-13383
04.09.2018ori Routaruusun Korpinsydän Runon Naavakorppi VRL-08368
07.07.2018tamma Routaruusun Pikatsu Hattaravillan Pokemoni Routaruusu

Kilpailukalenteri

Sylvi on kilpaillut kouluratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa.


Ominaisuuspisteet

KRJ vaikeustasolla 52019.28 p
Kuuliaisuus ja luonne808.44 p.
Tahti ja irtonaisuus1210.84 p.


4. sija

KRJ Champions 2018
KRJ Young Champion
5-8 -vuotiaat

3. päivä: Helppo A - 4/50

VSR CUP - 3 sijoitusta

PvmPaikkaLajiTasoSijoitus
31.01.2020Hiivurin SuomenhevosetKouluHelppo A2/27
31.10.2018SusirajaKouluHelppo A2/82
31.07.2018SusirajaKouluHelppo A5/80


Näyttelyt

PvmJaosPaikkaTulosTuomari
30.04.2018VSRSuomenhevosten rotunäyttelyIII-palk.Lissu T.

Päiväkirja

18.11.2018 Kouluvalmennus Ristikalliossa, valmensi reibili

Crimis ja tammansa Sylvi olivat jo hyvässä vauhdissa puuhaamassa alkuverryttelyjä saapuessani hieman myöhässä kentälle. Kenttä oli eilisten sateiden jäljiltä vielä hieman märkä ja siellä täällä oli isompia ja pienempiä vesilätäköitä, joista Sylvi ei välittänyt tuon taivaallista vaan laahusti eteenpäin jokseenkin tympääntyneen oloisena. Huikkasin Crimikselle että ratsastaisi tammaa vain reippaasti eteen, eikä antaisi sen laiskotella, raippaakin saisi tarvittaessa käyttää.

Alkuverryttelyjen jälkeen teetätin ratsukolla hieman kolmikaarista kiemurauraa kaikissa askellajeissa. Ravi oli hieman ponnetonta koko ajan, eikä Sylvi oikein taipunutkaan kunnolla joten kiemurauraa jouduttiin hinkkaamaan tässä askellajissa useampi kerta, ennen kuin Sylviin saatiin uusi vaihde ja Crimis sai asetettua sen kunnolla käännöksissä. Laukka pyöri hyvin ja loppua kohden Sylvi alkoi muistuttaa koko ajan enemmän kouluhevosta kuin aasia. Aika alkoi pikku hiljaa loppua, mutta valmennuksen lopuksi ehdittiin ottaa vielä muutamat pätkät laukanvaihtoja sekä voltteja. Laukanvaihdot sujuivat alun räpellyksen jälkeen lopulta oikein hyvin, kun Crimis vain kehtasi pyytää tammaltaan enemmän ja napakammin. Loppyverryttelyksi ohjeistin Crimikselle suunnan Ristikallion maastoreiteille, jossa voisi käydä heittämässä pienen kävelylenkin.

29.09.2018 Kouluvalmennus Helppo A Foxburyssa, valmensi Peter Coleman (Sylvi)

Kyllä oli amerikkalaisella Peter Colemanilla ihmettelemistä, kun valmennuksen täyttivät matalajalkaiset, jykevät suomenhevoset. "Mitäs ihmettä nämä pallerot ovat", Peter hymisi hieman huvittuneena nähdessään kolmen suomenhevosen koplan. "Yksi hevonen sentäs näyttäs joukossakin olevan", Peter vitsaili viitaten puoliveriori Lueur du Bouxiin. Hymy kuitenkin hyytyi, kun suomenhevosratsukot pistivät valmennuksessa parastaan. Valmennuksen teemana oli vastalaukka ja keskityttiin hevosten tasapainon ja joustavuuden parantamiseen. Vastalaukkaa harjoiteltiin ensin uralla loivalla kaarella ja myöhemmin kolmikaarisella kiemurauralla, josta keskimmäinen kaari laukattiin vastalaukassa.

"Onko se oikeasti niin, että kylmässä jään peittämässä Suomessa hevoset todella jäävät näin tököjalkaisiksi", Peter pohti, kun toistamiseen valmennukseen saapui suomenpienhevonen. Tällä tammalla kokoa ei ollut kuin vaivaiset 140 senttiä ja ulkoisesti se olikin hyvin ponimainen. Kulomusta tamma tuntui valmennuksen alussa olevan hieman haluton ja laiska. Crimis sai tehdä melkoisen työn, jotta Sylvi sai itseensä virtaa. Kentän laidalla valmennusta seuraava Eddie naureskeli tämän nelijalkaisen Sylvin olevan lähes yhtä laiska, kuin Foxburyn omistaja Sylvi. Verryyttelyssä haettiin herkkyyttä avuille siirtymisillä sekä kiemuraurilla. Sylvi olisi halunnut hitampaan askellajiin siirtyessä vain jäädä löntystelemään eikä siirtyä enää takaisin nopeampaan askellajiin. Vasta laukannostoissa Sylvi tuntui heräävän ja innostuvan.

Vaativammassa vastalaukkaharjoitteena oli kolmikaarinen kiemuraura, jonka keskimmäinen kaari laukattiin vastalaukassa, kun taas muut kaaret myötälaukassa. Vastalaukassa Sylvi ei aluksi ymmärtänyt mitä siltä haetaan ja vaihtoi toistuvasti kiemurauran keskellä laukan myötälaukaksi. Sylvin kanssa siirryttiin hetkeksi takaisin ensimmäiseen harjoitteeseen uralle, jossa harjoiteltiin vastalaukan nostamista ja sen ylläpitämistä loivassa kaarteessa. Kun tamma ymmärsi, mistä on kyse, myös kiemuraurakin sujui hienosti vastalaukassa, vaikka Crimis saikin tehdä melko paljon töitä, että laukka pysyi yllä.

Sopusuhtainen, rento ratsukko. Hevonen vielä kohtuullisen nuori kouluhevoseksi, joten liike paranee varmasti iän ja voiman karttuessa. Hevosen herkkyyttä avuille kannattaa treenata paljon kotona, sillä silloin tahmea hevonen muuttuu helpommin työstettäväksi eikä lämpenemiseen mene ihan niin kauaa. Ratsastajalla hyvä, pehmeä ote hevosen suuhun.