Escapisme

Crane Down With the Monarchy

Kouluvarsojen laatuarvostelu 10/19

9 + 2 + 5 + 1 + 1 + 1 = 19p.

KV-III

21.01.2020

NJ-arvonimi

Champion

Hevoskantakirja 01/20

18 + 18 + 18 + 18 = 72p.

KTK-II

Taustaa

Kasvattaja kertoo: Lempin ensimmäinen varsa antoi minulle täydellisen tekosyyn jatkuvaan stressitilaan. Venäläisdiiva oli suosikkihevosiani, yksi aarteistani, ja jostain syystä olin täydellisen vakuuttunut siitä, että viimeistään varsoessa tapahtuisi Jotain Kamalaa. Lempi tuntui olevan ihan samaa mieltä, joskin saman tien vatsan alkaessa kasvaa ja varsan ryhtyessä potkimaan kimoni muuttui kiukkuiseksi lohikäärmeeksi, jonka elämässä kaikki oli huonosti.

Kun Lempi viimein varsoi saatoin huokaista helpotuksesta; kaikki oli mennyt kuten pitikin. Mitä nyt tammani väsyi jo ensimmäisten tuntien aikana tähän äitiyden riemuun ja tuntui haluavan varsansa jonnekin muualle. Ja jos pieni orivarsa lähti turhan kauas emästään Lempi totesi haluavansa poikansa takaisin kylkeensä, kiitos heti. Ota sitten tästäkin tammasta selvää…

Vaikka Crane Down With the Monarchy näyttääkin kasvattajansa silmään enemmän estehevoselta, nuoresta orista odotetaan kouluratojen keikaria. Jo nyt nuori kimo liikkuu elastisesti, ja selkeästi rakastaa esiintymistä, sitä, miten ihmiset katselevat Juuri Häntä. Itsetietoinen nuori voi olla vähän kovapäisempi, kipakampi tapaus, jonka kuitenkin toivotaan pääsevän kisakentille.

Luonne

Markasta puhutaan yleensä, lähinnä, käytännössä pelkästään superlatiivein. Diivoin, makein, komein, ärsyttävin. Ehdottomasti ärsyttävin! Orilla on valtava ego sekä suuret luulot itsestään. Itse asiassa Markalla on niin kovat luulot omasta erinomaisuudestaan ja erityislaatuisuudestaan, etten yhtään ihmettelisi, vaikka mokoma olisi ottanut nokkiinsa niinkin simppelistä kutsumanimestä kuin Markka.

Tiedä sitten paljonko Markan diivailusta tulee luonnostaan, paljonko se vain opetteli emältään. Diivan elkeitä kuitenkin löytyy koko tallin edestä. Voi niitä huolettoman naiiveja aikoja, kun kuvittelin, että kovista harjoista kiukutteleva hevonen oli ärsyttävä..! Kimo holstein tuntuu tekevän parhaansa aiheuttaakseen talliväelle harmaita hiuksia. Jatkuva ruoasta nirsoilu (tietyt rehut tai lisäravinteet eivät maistu, ruokien sekoittaminen on hyiyäk, vesiastiassa ei saisi olla mitään muuta kuin vettä – siitä huolimatta, että Markka itse nostelee heinää ja tiputtelee rehujaan vesikuppiinsa..), harjojen kovuudella ja pehmeydellä on valtavasti väliä, mutta millaista, sitä ei herra taida itsekään tietää. Enkä edes aloita siitä, millainen tahtojen taistelu yksi verinäyte voikaan olla! Tai hevosen peseminen! Hyvät hermot ja huumorintaju eivät ole eduksi, vaan minimivaatimus jokaiselle, joka aikoo Markkaa käsitellä. Lisäksi jämäkkyys ja kyky ignoorata kiimaisen tamman lailla mielipahaansa vinkuva, välillä etusellaan kuopiva kiukkudiivaori lasketaan suureksi eduksi.
Jos mikään muu ei auta, viimeistään huulipuristimen avulla Markan saa klipattua, kengitettyä, rokotettua ja niin edelleen. Moinen kidutusväline aiheuttaa luonnollisesti ainakin viikon niskojen nakkelun ja kiukuttelun, mutta se nyt on Markan ihan oma ongelma. Mitäs ei käyttäydy kunnolla!
Ketju tai kuolaimet suuhun, naru turvan ympärillä ei riitä. Markka on pörheä, mieluummin ravissa kuin käynnissä kulkeva talutettava, joka uhittelee muille oreille ja elostelee tammoille minkä kerkeää. Tosin kaikkein pahimmat keimailut Markka on esittänyt omalle peilikuvalleen, mikä lie Narkissos koko hevonen. Kimo talutetaan paikasta A paikkaan B vaikka puolijuosten, mitkään (vahinko)ympyrät tai peruutusharjoitukset eivät tee muuta kuin ärsyttävät oria, nostavat sen kierroksia ja lisäävät narun nykimistä sekä keventävät etuosaa vähän turhankin kanssa.

Kiukuttelu, diivailu, ajoittain komentamisesta draamailu, yleinen teatraalisuus – Markassa on paljon moitittavaa, ruunaussyitä, syitä tuupata koko hevonen takaisin kasvattajalleen. Kaikeksi onneksi Markka kuitenkin peri emältään muutakin kuin kyseenalaisen luonteenlaatunsa; liikkeet, kapasiteetti, valtava showmiehen karisma ja kyky lumota yleisönsä. Oikean ratsastajan kanssa Markka on mahtipontisuudessaan ja upeudessaan kuin valkyria. Miespuolista vastinetta emme ole vielä keksineet; ehkä jokin riikinkukkojumala?
Markalla ratsastaminen ei kuitenkaan ole pikkujuttu. Holstein ottaa herkästi nokkiinsa, joten vähänkään huolimattomalla ratsastamisella, jäykällä kädellä tai pienilläkin tasapainon heilahteluilla saa huomata, miten nopeasti ja isosti tämä hevonen reagoikaan. Markka tekee sellaisia pukkeja, että rodeohevonen tulee kateelliseksi, ja sellaisia äkkipysähdyksiä, että orin voisi ajoittain kuvitella westernradoille. Markalla on omasta mielestään täysi oikeus kiukutella pienistäkin virheistä. Ori itse ei tietenkään koskaan tee virheitä, se lisätyn ravin tahtirikko tai aavistuksen levinnyt puolipiruetti olivat tasan tarkkaan jonkun muun vikoja!
Markalla on suuret, näyttävät liikkeet, hieno ryhti, käsittämätön kyky koota ja hienosäätää askeliaan. Kevyin, vakain ohjasottein, hyvällä tasapainolla ja eniten istuntaan nojaavalla ratsastuksella tästä hevosesta saa irti ihan mitä tahansa. Henkilökemioillakin on väliä; ihan joka ihmisen kanssa kimo ei suvaitse tehdä töitä, vaikka ratsastajaparka kuinka yrittäisi eikä tekisi virheen virhettä. Markkaa joutuu kehumaan välillä ylitsevuotavan paljon suorituksen haastavuuteen nähden, mutta välillä vähän turhakin kiitos pitää puoliveridiivan tyytyväisenä ja paljon säyseämpänä työkaverina. Joskus Markka muistuttaa laiskaa kotikissaa, joka kehrää tyytyväisenä sohvannurkassa katsellessaan ruokakuppinsa täyttymistä.

Lastaustilanteet sujuvat kaikkein helpoiten, kun taluttaja ottaa heti alkuunsa raipan käteensä ja paikalla on pari avustajaa liinojen kanssa. Markka ei nimittäin mene yhtäkään ramppia ylös, jos ei ole pakko. Ori kyllä matkustaa ihan nätisti (kunhan orilevy on tiukasti paikoillaan tai hevonen matkustaa yksin), rampit vain ovat ihan kamalia eikä Markan mielestä yhtäkään hevosta, etenkään häntä, pitäisi pakottaa mokomia hökötyksiä kävelemään!

Kisapaikoilla Markka huutaa, kuopii, pitää muutenkin melua ja käyttäytyy yleisesti aika huonosti. Vähän kuin pellossa kasvanut nuori hevonen, joka ilman mitään totuttelua viedään ’ihmisten ilmoille’. Sillä erotuksella, että Markka on kiertänyt jo aika monet kisat, näyttelyt ja ties mitkä, ilman mitään vaikutusta herran käytökseen. Ratsastaja selässään ori kuitenkin hiljalleen kasaa itsensä. Markka jos kuka on showmies; karismaattinen, mielenjäävä esiintyjä, yleisön katseista ja aplodeista elinvoimaa imevä oopperadiiva. Kunhan kimoa ratsastaa ihminen, jota Markka sietää, tuntuu, ettei mikään rata ole liian suuri tai haastava. Markan ego ja rakkaus esiintymiseen täyttävät vaikka koko kisakaupungin.


Luonteen kirjoitti kasvattaja, kiitos ♥

Sukutaulu

Markalla on 1 polvi sukua virtuaalimaailmassa.

i. Dashawn
holst, 167cm, m
ii. Danyel
holst, 171cm, m
iii. Dafydd
holst, 172cm, trn
iie. Padraigh
holst, 169cm, m
ie. Esperantia
holst, 167cm, m
iei. Wharton
holst, 165cm, m
iee. Bonnibel
holst, 168cm, m
e. Impressing the Czar
holst, 170cm, mkm
Ch, KTK-II
ei. Prikaz
holst, 170cm, m
eii. Pritsaryov
holst, 170cm, m
eie. Vanity Kills
holst, 166cm, tprt
ee. Spellfest
holst, 167cm, mkm
eei. Daze
holst, 169cm, mkm
eee. Glamour Crimes
holst, 165cm, m

Jälkeläiset

Markka astuu tulevaisuudessa 1-polvisia koulupainotteisia tammoja.

SyntynytRotuSkpNimiEmäOmistaja
21.01.2020holsttammaVerso QuenbyTrostlos' Queen of BlameVRL-08368

Kilpailut

Markka kilpailee kouluratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa.


Näyttelyt

13.01.2020NJSusirajat. alaerairtoSERT
14.12.2019NJLallybrocht. sarqquuirtoSERT
04.12.2019NJSusirajat. SorelirtoSERT