Routaruusu

Valyrian Dullahan

Virallinen nimiValyrian DullahanRekisterinumerotVH18-017-0316 SPC-MR2-2948
RotuMinishetlanninponi PainotusValjakkoajo
Skp & säkäTamma, 80cm KoulutustasoNoviisi
VäriRautiaanpäistärikö KasvattajaValyrian Shetlands
Syntynyt25.07.2018 - 11v OmistajaCrimis (VRL-10480)

Luonne

Valyrian Dullahan kuulostaa pahaenteiseltä, mutta ponin nähdessään jokaisella on sydämenkuvat silmissään. Lempinimeltään osuvampi Pulla on pieni, pullea, pörröinen poni, joka muistuttaa enemmänkin pehmolelua. Ja onhan tamma todella kiltti, hellyyttävä ja pehmeä käsitellä. Shetlanninponina se on kuitenkin myös perso ruualle ja näppärä keksimään itselleen tekemistä, jos se ei sitä muuten tarpeeksi saa. Taluttaessa Pulla on ihan kuuliainen, mutta voi yrittää nykäistä lähimmälle ruohotupsulle. Pelkkä "ei" ja napakka ote riimunnarusta lopettavat moisen nopeasti.

Kiinni sidottuna Pullaa voivat hoitaa pienimmätkin lapset, sillä sitä ei haittaa vaikka sitä sohaisisi harjalla naamaan. Se nostaa pienet kinttunsa kiltisti eikä protestoi mitään toimenpiteitä. Satulavyön kanssa saa ehkä vähän ähkiä, mutta muuten varusteet menevät päälle ongelmittta. Tamma nauttii huomiosta ja voisikin seistä paijattavana maailman tappiin asti. Sitä ei häiritse hälinä tai vaihtuvat maisemat, minkä takia se toimii yhtä moitteettomasti myös kisamatkoilla.

Pulla tekee hyvin töitä, kun sitä siltä pyytää. Tamma on yritteliäs ja pienen herättelyn jälkeen hyvin kuulolla. Poni on pienestä pitäen ollut helppo kouluttaa, sillä vastaanottavaisen luonteensa lisäksi se on myös fiksu. Pulla myös rakastaa kehuja, joten se on helppo motivoida tekemään parhaansa. Vahvimmillaan minikokoinen valjakkoponimme on tarkkuusajossa.

Sukutaulu

Pullalla on 1 polvi sukua virtuaalimaailmassa.

i. Campcroft Mercury
she, rtpäis, 95cm
Ch, KTK-III, VVJ-II, SHLA-I
ii. Holcombe Maximus
she, trt, 105cm
iii. Maximilian v.d. Bosgoerd
iie. Curious Cindy
ie. Birchlea Emelie
she, vrtpäis, 100cm
iei. Starcaps Alexander
iee. Birchlea Gold Ellie
e. Blueberry Crown
mini she, m, 78cm
KTK-II
ei. Blackberry Sherbet
she, m, 85cm
eii. Marque
mini she, m, 77cm
eie. Chocolate Pop
mini she, rt, 84cm
ee. Pink Brownie
mini she, m, 80cm
eei. Thick Ruler
she, mvkk, 88cm
eee. Queen Isabella
mini she, m, 78cm

Jälkeläiset

Pulla ottaa harkiten vastaan 1-polvisia (mini)shetlanninponioreja.

SyntynytSkpNimiIsäOmistaja
20.01.2019oriDonut GrossMaybecks Brownie Brünsmyynnissä
17.10.2018oriMaybecks BoötesMangon PolarisVRL-02116 & VRL-14355

Kilpailut

Pulla on kilpaillut valjakkoajossa porrastetuissa kilpailuissa. Nykyään Pulla kilpailee Show Pony Circuitin Driving-luokissa.


Ominaisuuspisteet

VVJ vaikeustasolla 41404.7 p.
Kuuliaisuus ja luonne605.50 p.
Tarkkuus ja ketteryys799.20 p.

SHLA CUP / VSY CUP - 3 sijoitusta

PvmPaikkaLajiTasoSijoitus
30.11.2020KuunokkaValjakkoNoviisi1/19
15.09.2018HuvitusValjakkoNoviisi3/66
15.09.2018HuvitusValjakkoNoviisi5/65


Näyttelyt

PvmJaosPaikkaTuomariTulos
30.11.2020VSY RotunäyttelyKuunokkaII-palkintoMiltsu & Serena
25.11.2018SHLA RotunäyttelyValyrian ShetlandsbirdieLKV1, I-palkinto

Päiväkirja

14.02.2019 Ystävänpäivän Värinäyttelyt Orange Wood Ranchilla, kirjoittanut omistaja

Mitenkäs muutenkaan me Väiskin kanssa ystävänpäivää vietettäisiin kuin omien hevosten parissa? Tänä vuonna lähdimme Orange Wood Ranchille Ystävänpäivän Värinäyttelyihin Luodin, Revon ja Pullan kanssa.

Luoti osallistui kehään kaksi "Uljas Musta". Oma uljas mustamme pääsi finaaliin asti ja sijoittui kolmanneksi, ollen ehdolla myös parhaasta nimestä. Tuomarilta Luoti sai kommentin "Yksinkertainen, musta turkki oli hyvin huollettu. Ori oli komeassa kunnossa ja asiallinen kehässä.". Kenenkään käytöstä tai ulkonäköä ei tarvinnut tänään hävetä, sillä kaikki kolme olivat oikein mallikelpoisia ja kiiltelivät kilpaa jään kanssa - vaikka molemmat orit olivatkin nyt ensimmäisissä näyttelyissään. Revo olisi halunnut vähän machoilla, mutta kukaan ei voinut kieltää sen olevan komea. Raudikko pääsi semifinaaliin asti luokassa "Rusko".

Ei-niin-kiiltävä mutta sitäkin pörröisempi Pulla onkin jo näyttelyiden konkari, ja sai tänäänkin osakseen ihastuneita huokauksia. Semifinaaliin päästiin palleronkin kanssa, ja tuomarilta Pulla sai kunniamaininnan Pehmolelu. Sellainen se kyllä on!

17.10.2018 Pienen pieni karhunvartija, kirjoittanut Amelie Maybeck

On paljon asioita, joita teen Bettinalta salaa. Muunmuassa viesti Routaruusun Crimikselle oli sellainen - olin ihastunut hänen minikoon shetlanninponitamma Pullaan ja haaveilin tamman astuttamista tallin omalla Polariksella. Ensimmäistä kertaa ikinä en välittänyt siitä, ettei vanhempiehdokkaat olleet rakenteellisesti näyttävimpiä; niiden pieni koko, sympaattinen luonne ja hyvä ajettavuus kivaa sukupuuta unohtamatta oli minulle siinä hetkessä riittävintä.

Ilokseni Pullaponin omistaja antoi ehdotukselleni vihreää valoa, ja niin sopimusten myötä suloinen rautiaanpäistärikkö ponitamma vieraili Polariksen luona muutamia kertoja ja sittemmin muutti Maybeckiin kokonaan varsomista varten. Pulla suhtautui pieneen elämänmuutokseen varsin positiivisesti, mikä oli tietysti kiva juttu - sitä ei kauheasti hetkauttanut muuttunut ympäristö, vaan se vaikutti varsin tyytyväiseltä päivästä toiseen heinäpaalin vieressä.

Myöhään lokakuussa Pulla pyöräytti Maybeckin varsomiskarsinaan maailman pienimmän - ja suloisimman - rautiaan orivarsan, joka sai koko tallin henkilökunnan pasmat sekaisin. Vaikka osasimme odottaa syötävän suloista miniponia, oli tämän maitovarsan suloisuus jotain aivan omaa luokkaansa. Ja voi Pulla, miten hyvin se varsaansa piti - jo ensihetkistä asti tamma on ollut silmin nähden ylpeä ensimmäisestä varsastaan ja seurannut tämän toimia viisas, huolehtiva katse silmissään.

Siinä missä Bettina murjotti vieläkin salaa hankkimaani leasingtammaani, kahlasin tähtikartastoa löytääkseni pienelle orivarsalle täydellisen nimen isälinjan pohjoisteemaa jatkaakseni.
"Karhunvartija." mä mutisin kirjaa lukiessani ja jatkoin, "Latinaksi Boötes tai Bootes on tähdistö pohjoisen taivaan Otavan hännän osoittamassa suunnassa."
"Täydellinen nimi, vai mitä?" jatkoin hiljaisen hetken jälkeen, ja tönäisin siskoani kylkeen saadakseni jonkinlaisen vastauksen.
"On, on. Mutta ensi kerralla mä haluan olla mukana alusta asti!" Bettina muistutti ivallisesti ja katsoi tallitoimiston ikkunasta mielenosoituskellisesti pihalle.

10.10.2018 Söpöysnäyttelyt Maybeck Studissa, kirjoittanut omistaja

Omppua ei heikon rakenteensa puolesta hyväksytty kantakirjaan (mikä selkeästi on joku voikkojen kirous, kun katsoo tuota meidän toistakin voikkoa), mutta söpiksissä se ei onneksi olekaan tärkeintä. Niinpä lähdimme Ompun kanssa kokeilemaan onneamme söpöysnäyttelyihin Maybeck Studiin. Teemana oli niinikään tavalliset, pörröiset ponit. Jo kerran söpöimmäksi julistettu Pulla lähti mukaan - olihan tällä kertaa kyseessä eri tuomari.

Pulla voitti shettistammojen luokan - tietysti; Omppu taas oli toinen shettisoreista, mikä oli mukava yllätys. Onhan Omppu ihana vitivalkoisen tukkansa kanssa, ei sillä. Vastassa oli kuitenkin mielettömän suloisia shetlanninponeja, joista minun täytyy varmaan laittaa Liialle viestiä.. Taisin meinaan rakastua.

02.09.2018 Syksyn söpisnäyttelyt Loitsulassa, kirjoittanut omistaja

Syksy käyntiin söpiksillä, niin pysyy meno rentona! Loitsula järjesti samalla kaavalla söpikset kuin viime keväänä, ja tottakai osallistuimme myös tällä kertaa, eri kokoonpanolla vain. Mukaan lähtivät Rontti, Papu, Hönö, Kuura ja Pulla.

Rontti jäi yhden sijan päästä sijoittuneista luokassa Villin värinen - ei kirjavia arabeja noin vain rautias suokki päihitä, vaikka olisikin upean sävyinen. Pieni Papu osallistui Tuhti tyyppi -luokkaan. Sijoille ei päästy, mutta saatiin erikoismaininta "Tuhdeista söpöin". Seuraavassa luokassa päästiin jo sijoille: Hönö oli kolmas luokassa Kisaratsuista kiiltävin, häviten vain GP-tason koulupuokille ja upealle quarterille - ei huono suokiksi!

Kuuran vitivalkoinen, kihara harja ei riittänyt mihinkään Hurjin harja -luokassa, olihan vastassa melkoisia tukkajumalia shetlanninponeista friisiläisiin. Viimeisessä luokassa kuitenkin dominoitiin: syötävän suloinen Pulla voitti luokan Pieni ja paras.

21.08.2018 NJ-näyttelyt Maybeck Studissa, kirjoittanut omistaja

Pulla on poni, joka ihastuttaa syötävän suloisella ulkomuodollaan missä se ikinä kulkeekin. Edes Väiski ei nurissut yhtään, kun Pulla hankittiin. Elokuun loppupuolella lähdimme ensimmäistä kertaa nuoren Pullan kanssa näyttelyihin. Maybeck Studissa pidettävissä näyttelyissä oli tallille tyypillisesti luokkia vain shetlanninponeille - rodun aateli oli paikalla. Pieni pörröinen Pullamme ei rakenteensa puolesta yltänyt serteille, vaan jäi itseasiassa luokkansa viimeiseksi. Mutta silti se sai Jannicalta erityismaininnan ollessaan tuomarin suosikki! Kotiin lähdettiin siis hyvillä mielin kuitenkin - Pulla on söpö, piste.