Routaruusu

Maybecks Chi

Tämä on virtuaalihevonen. Rakenne © VRL-14355, pääkuva © Kasvattaja

Virallinen nimiMaybecks ChiRekisterinumerotVH18-017-0466
RotuShetlanninponi PainotusValjakkoajo
Skp & säkäTamma, 103cm KoulutustasoNoviisi
VäriRuunikko KasvattajaMaybeck Stud
Syntynyt27.09.2018, 9v OmistajaCrimis (VRL-10480)

Champion (NJ) myönnetty 2018.

Ponikantakirja 02/19 pistein 15 + 16 + 16 + 16 = 63p. - KTK-III

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 09/21 pistein 5.5 + 41 + 25 + 18 + 15 = 104.5p. - VVJ-I

Taustaa & luonne

Eikös se ole ihan normaalia ostaa itselleen ihania joululahjoja? Miten kukaan voi välttyä sellaiselta, kun viettää liikaa aikaa shoppaillen ja kaikkea mahdollista ihanaa, pientä, pörröistä ja pyöreää on tarjolla? Väiski ei edes vielä tiedä, Amelie nauroi mulle että voin kohta perustaa Maybeck Jr. Studin, mutta joo. Meille muutti taas yksi ihana maybeckilainen. Suvultaan täydellisesti natsaava tamma, joten ei edes mikään huonoin mahdollinen heräteostos!

Chi on salskean pulskea ponitamma jolla on shetlanninponiksi hyvin vakaa ja tasainen luonne. Chi on tavattu mutustelemasta heinää kun sukulaislapset roikkuvat ponin hännässä Amelien raivoten vieressä. Se ei varmaan liikahtaisi jaloiltaan vaikka pommi räjähtäisi kavioiden juuressa. Hidas poni se ei silti missään nimessä ole, mutta kovasti se keskittyy olennaiseen, eikä hutiloimiseen ja murehtimiseen. Chi on aina korvat pystyssä menossa sinne missä tapahtuu eikä se koskaan kieltäydy uusista seikkailuista, tapahtui ne sitten toisella maaperällä tai kotipihassa.

Tamma oli jo varsana hyvin rauhallinen ja tykkäsi vain seisoskella emonsa tissin vieressä. Tokihan siinä ruutia oli ja pukkilaukat kuului ohjelmistoon, mutta sille riitti aina muutama kierros ja sitten lepiä loppupäivä. Samaa kaavaa Chi toimittaa edelleen. Siitä irtoaa liikettä, vauhtia ja virtaa, mutta sitä on rajallisesti ja se keskittyy mielekkääseen tekemiseen. Se Chin kanssa onkin haastavinta; tarjota sille treenissä aina jotain uutta ja monipuolista. Se on nopea oppimaan ja aika laaja skaala Chillä onkin osaamista niin valjakkoponina, lasten ratsuna kuin temppujenkin parissa. Tylsistyessään Chi turhautuu ja turvautuu vippaskonsteihin. Oikein ilkeällä päällä se saattaa nappasta pohkeesta makupalan, mitä se ei kyllä tänäpäivänä enää uskalla Amelielle tai Bettinalle tehdä niiden läksytyksien jälkeen. Valjakkoponina Chi on hyvin kuuliainen ja tarkka, mutta se haluaa myös tarkat ohjeet ja avut. Vauhtia löytyy aina yksi vaihde lisää, jos vaan osaa pyytää. Ääniavut ovat Chin kanssa parhaat ja niitä se tottelee paremmin kuin muita.

Hoitaessa Chi on mukava, mutta välillä vähän tammamainen. Kiima-aikaan se varmasti irvistelee ja luimistelee vaatien kipakkaa puuttumista. Chi ei ehkä ole se lasten suosikki, vaikka heitä ympärillään hyvin sietääkin, eikä piittaa kovakouraisesta tai hätiköidystä käsittelystä. Chille saisi tehdä vaikka kokovartaloklippauksen, eikä se olisi moksiskaan. Traileriin se menee muitta mutkitta, koska kuten sanottu, se on aina valmis seikkailuihin. Chin hyväntahtoisuus ja rohkeus onkin sen parhaita piirteitä - se haluaa aina uskoa kaiksita hyvää ja on avoimin mielin. Chi tekeekin helposti ystävyyttä muidekin eläinläjien kanssa. Kisapaikoilla Chi on huomattavasti pörheämpi muiden ponien läsnäollessa, eikä juurikaan piittaa vieraista poneista.

© Kasvattaja

Sukutaulu

Chillä on 1 polvi sukua virtuaalimaailmassa.

i. Hjalldar Thor
she, rt, 102cm
VSN Ch, KTK-III, VVJ-I
ii. Hjalldar Todd
she, rt, 104cm
iii. Rimwel Tyrion
she, rt, 105cm
iie. Virkehøj Lise
she, m, 102cm
ie. Hjalldar Flora
she, rt, 101cm
iei. Pjority
she, rt, 101cm
iee. Hjalldar Fifi
she, rt, 99cm
e. Gelligaer Ceri
she, rn, 102cm
VIR MVA Ch, KTK-I, VVJ-I
ei. Windsor Llion
she, rn, 104cm
eii. Old Rhyader Lewys
she, rn, 104cm
eie. Holywell Mereid
she, rn, 101cm
ee. Gelligaer Caryl
she, rn, 105cm
eei. Llyfant Garth
she, rt, 104cm
eee. Berwyn Ceinwen
she, rn, 105cm

Jälkeläiset

Chi ottaa harkiten vastaan 1-polvisia shetlanninponioreja.

SyntynytSkpNimiIsäOmistaja
03.01.2019oriRoutaruusun Poppin' TartVuornan SodapopVRL-14761

Kilpailut

Chi on kilpaillut valjakkoajossa porrastetuissa kilpailuissa maksimitasolleen.


Keilakunkku 2019 (Syksy)

29.08.2018 - 3. osakilpailu - Noviisi kestävyyskoe poneille - 7/70


Ominaisuuspisteet

VVJ vaikeustasolla 41533.78 p.
Kuuliaisuus ja luonne656.78 p.
Tarkkuus ja ketteryys877.00 p.

Näyttelyt

PvmJaosPaikkaTulosTuomari
30.11.2020VSY RotunäyttelyKuunokkaI-palkintoMiltsu & Serena
05.11.2018NJMaybeck StudirtoSERTIda
25.11.2018NJMaybeck StudirtoSERTMiia-Maria
30.10.2018NJAdinairtoSERTElisa

Päiväkirja

27-28.04.2019 Kevätrieha: Valjakkoajovalmennus Maybeckissa, kirjoittanut Amelie Maybeck

Ihanan seesteinen Chi oli erityisen tervetullut vieras Maybeckiin. Aikansa meillä Maybeckissä eläneenä sillä oli varmasti jonkinlainen haisu missä oltiin. Tapansa mukaan Chi seisoi tyynesti paikalleen toista takasta lepuuttaen odottaen jotain arvoistaan tapahtuvaksi. Kyselin valjakon kuulumisia ja vaikutti siltä, ettei tamma ole ainakaan juuri mihinkään suuntaan muuttunut. Oli hienoa päästä näkemään tämän valjakon työskentelyä ja toki myös Chin kehitystä viime kertaiseen.

Chissä on se hieno puoli, että vaikka se on perusrauhallinen, niin myös ruutivaihde löytyy. Se löytyi myöskin tänään ja tamma oli varsin motivoitunut alusta alkaen. Crimis kanavoi sitä hienosti tarjoten tammalle vaihtelevuutta myös itsenäisessä lämmittelyssä. Chi ehti jonkun verran myös seurailemaan ympäristöä ja olisi hyvinkin saattanut takertua muiden ponien läsnäoloon, ellei Crimis olisi ennakoinut ja taas siirtänyt keskittymistä itse asiaan. Chillä on liitävä askeleet ja shetlanninponiksi se tuntuu olevan aika nopea.

Crimiksellä oli hyvin homma hanskassa Chin kanssa, joten halusin tarjota heille jotain erilaista ja ei niin arkista. Otimme erään erikoisesteen joille lähdimme tekemään perustehtäviä. Niityllä oleva vesihauta ja siitä nouseva kevyt ylämäki olivat uusia tuttavuuksia valjakolle. Chille ei sinänsä vesi ole koskaan ollut mikään ongelma, mutta tässä muodossa se on hieman uusi asia. Tutustuimme veteen rauhallisesti siten, että Crimis oli ohjaksissa kärryssä ja minä tuin tammaa maastakäsin. Eihän se ollut moksiskaan, vaan käveli suoraan veteen. Sen sijaan ylämäkeen lähtiessä Chi sai energiapiikin ja suorastaan ampaisi vedestä hypäten kohti nyppylää. Crimis horjahti kyydissä, mutta naurusta huolimatta piti itsensä kyydissä. "Jestas, tämähän on hauskaa, uudestaan!" hän hihkui laskeutuessaan nyppylältä.

Käyntitoistojen jälkeen koitimme tehtävää ravissa. Chi innostui silminnähden ja otti hieman kierroksiakin. Vedelle tultaessa Chi loikki veden yli ja ampaisi kauhealla kaasulla mäen päälle. Kehotin valjakkoa ottamaan huomattavasti rauhallisemmin ja Crimistä välttämään Chin ennakointia. Tamman oli vaikea peittää innostustaan, mutta Crimis piti pintansa, eikä päästänyt ponia yhtälailla hätilöiden veteen. Näimme lopuksi varsin rauhallisiakin suorituksia, mutta energiaa ja hauskuutta niistä ei todellakaan puuttunut!

14.10.2018 Laatuaikaa Maybeckissa, kirjoittanut Disa

Yksi kaveruksista oli kuullut Maybeckin shettistallista sen mainostettua valjakkoleiriä. Liina olisi sinne halunnut, mutta myöhästyi osallistumisensa kanssa pahemman kerran. Onneksi tomera teinityttö sai järkättyä Maybeckin Amelien kanssa ihan oman viikonloppuleirin omalle kaveriporukalleen. Olivia lähti mukaan silkasta mielenkiinnosta ennestään tuntematonta lajia kohtaan. Muutenkin porukan kokemattomin ja enemmän rauhallisesta menosta nauttiva tyttö sai hoitoponikseen suloisen Chin. Ruunikko tamma olla möllötti puoliunessa, kun sitä valmisteltiin suurella hartaudella ensimmäiselle ajotunnille. Ei ollut Chi kuulemma kiiltänyt samalla tavalla sitten kilpauransa, vaikka se oli nyt jo vähän paksukarvaisemmassa kuosissa kuin aikanaan. Olivia oli ehtinyt valjaatkin puunata jossain välissä ja ne loistivat puhtaina ihan kuin olisivat juuri valjaspajalta tulleet.

Chi oli loistava kaveri, sillä pikku pallero mieluummin hölläsi vauhtia kuin kaasutteli tiehensä, jossei se ymmärtänyt ummikon kuskin ohjeistuksesta hölkäsen pöläystä. Valjakkoajon perusasioihin perehdyttävää tuntia pitänyt Jessica mainitsi tamman tottelevan paremmin kuin hyvin ääniapuja ja niiden käyttäminen helpottikin huomattavasti Olivian ja Chin yhteistyötä. Kun kuski pyysi topakasti ja selkeästi, tamma lopetti laahustamisen ja laittoi töppöstä toisen eteen. Seuraavana päivänä porukka paneutui tarkkusajon saloihin Amelien opastuksella. Eiliseen verrattuna Chi oli terävämpi siirtymisten kanssa, kun Olivia osasi olla sopivan vaativa heti alusta alkaen. Vielä leirin lopuksi oli leikkimielinen leirikisa. Olivia ja Chi surffasivat tarkkuusajoradan läpi rauhalliseen tahtiin, mutta jokunen tennispallo tipahti alas, kun kärryn pyörä kolahti tötsään.